Frisörutbildning

Vill du bli frisör? Då har du kommit rätt!

Vi har utformat våra utbildningar så att du ska kunna studera på ett sätt som passar just ditt livspussel. Vi vet att det ibland kan vara knepigt att få vardagen att gå ihop. Vår frisörutbildning är baserad på timmar vilket gör den väldigt flexibel.

 • Heltid, ca 10 månader = 1500 timmar
 • Individuellt schema/halvtid, ca 10-18 månader = 1500 timmar
 • Halvtid, ca 6 månader = 500 timmar, med inriktning barberare

Förkunskaper från stylistgymnasium?

 • Heltid, ca 6 månader = 1000 timmar med förkunskaper stylistgymnasium
 • Individuellt schema/halvtid, ca 6-10 månader = 1000 timmar
Exempelvis kan du studera heltid genom att göra dina 1500 timmar på 10 månader, eller studera efter ett individuellt schema upp till 18 månader. Det innebär att du som har en anställning, tar hand om små barn eller av någon annan anledning inte kan studera heltid ändå kan utbilda dig till frisör hos oss på Saxakademin. Vi anpassar schemat efter ditt indiciduella behov och hjälper dig nå ditt mål! 

Lämna en intresseanmälan för att få mer information om vår utbildning.

Saxakademins utbildningar finns även på studentum.se

Är du stylistutbildad från gymnasiet och vill bli frisör? Här kan du läsa om vår utbildning för dig med förkunskaper från gymnasiet.

Efter vår grundutbildning avlägger du ett yrkesprov och har Frisörlicens A.

IMG_5705-min

Saxakademin, en frisörskola som är en salongsskola med moderna lokaler i Göteborg. Vi tar max in 10 elever per termin för att säkra att att du får det lärarstöd som du behöver. Individuell anpassning på både lektion och schema. Skolan har inga skolbänkar utan all undervisning är vid frisörarbetsplatsen. Saxademin kombinerar teori och praktik. Mer än hälften av tiden är kundpass vilket ger dig en bra erfarenshetsbank med olika frisörmoment och behandlingar.

Saxakademin är en godkänd frisörutbildning och utmärks bland annat för kurser i gröna alternativ, extensions med tejp och keratin, e-learning, hantering av sociala medier samt frisyrhistoria.

Vi vill ha kvalité och inte kvantitet.

 • I vårt pris ingår allt och vi har satsat på att ge så gedigna frisörkunskaper som är möjligt eftersom det tar tid att lära sig yrket.
 • En grundutbildning är 1500 timmar eller 1000 timmar med förkunskaper.

I utbildningen ingår:

En elev behöver inte köpa något extra för allt såsom verktyg, borstar och kammar ingår under utbildningen. En elev får även några dockor som är personliga samt så har skolan en hel del att låna ut. Böcker och annan litteratur finns för utlåning.

Under skoltiden får man ta del av extra utbildning av våra olika samarbetspartners.

Schwarzkopf, har några utbildningsdagar i både teoretisk och praktisk färglära.

Hårologi, ger eleven basic- nivån till att bli en diplomerad Hårolog

Fördjupad klippkurs, klippkurs och styling i texturerat hår

Extensions, företag kommer och visar upp sina olika hårdelar

Green Heads, föreläsning och workshop i det gröna alternativet,

Malibo C och Olaplex, teoretisk och praktisk workshop

Handelsanställdas förbund, föreläsning om arbetsmiljö och avtal

Friskis och svettis, träningsprogram för ett hållbart arbetsliv

Inriktningar du kan välja mellan:

 • Praktik hos en väl ansedd Barberarsalong, Mr Bear Family för att få med sig några extra kunskaper när det gäller den manliga kunden
 • Manikyrist inkl. Gellack, SEYF – Godkänd av Lilly Nails, vissa kostnader tillkommer då material och utrustning blir personlig
 • Tävling – att ställa upp i någon av de olika tävlingarna som finns för frisörer

Förmån hos Friskis & Svettis för Saxakademins elever!

Köp ett klippkort med 15 tillfällen för endast 1500 :- eller ett helt årskort för endast 3295 :-. Kortet gäller på alla anläggningar i Göteborgsföreningen. Kom in och säg att Saxakademin är er arbetsgivare för att få er förmån. 

En totalt behörig frisör (licens B) ska göra 4000 till 5000 timmar. Det är uppdelat i två delar:

Frisörlicens A:
2000 timmar – grundutbildning 1500 t + 500p från gymnasiet. Därefter görs delprovet.

Frisörlicens B:
Frisören arbetar 2000-3000 timmar som trainee ( gör sin färdighetsträning ) och kan sedan utföra gesällprovet och få Frisörlicens B/ Gesällen.

Mer information hittar ni här.

Är du stylistutbildad från gymnasiet och vill bli frisör?
Du kan komplettera din utbildning och blir frisör genom att tillgodoräkna dig din gymnasietid och behöver då bara göra 1000 timmar. Förutsättningen är att dina betyg är godkända i alla hantverksämnena.
Under utbildningen hos oss får du allt som ingår inom kemi samt klippdesign för både herr och dam. Kemin innefattar färgkunskap samt strukturförändrande behandlingar både teoretiskt och praktiskt. Vi lär ut allt från den enkla utväxten till de mest avancerade färgningarna som är modet just nu. Klippdesign – börjar med grunder och övergår sedan till avancerade klippningar såsom fade och kniv.

Kursstart

Du har möjlighet att börja din kurs under 2021 i januari, april, augusti eller individuell start.

 • 2021-04-12
 • 2021-08-16
 • 2022-01-11
 • Individuellt schema

Kursavgifter

 • 1500 timmar kostar 129 000 kronor
 • 1000 timmar 86 000 kronor
 • 500 timmar kostar 45 000 kronor

Saxakademin har ett samarbete med Wasa Kredit där det ges möjlighet att ta ett lån för att finansiera din utbildning. Wasa Kredit genomför den sedvanliga kreditprövningen och erbjuder förmånliga räntor och avbetalningsplaner. Om man vill göra en kreditprövning så kan man vända sig till skolan och boka en tid. Våra kurser är tyvärr inte CSN berättigade.

Vår ansökningsprocess görs i tre steg: prova-på dag, ansökan och intervju.

Prova-på dag

Vi vill gärna att de som söker till oss ska vara med på en prova-på dag först för det är det bästa sättet att verkligen lära känna Saxakademin och frisörutbildningen du är intresserad av. Dagen är till för att du ska få en bättre bild av stämningen på skolan, hur lärarna arbetar och du har möjlighet att ställa alla dina frågor. Ditt mål är vårt mål, vi vill att våra elever är motiverade och engagerade i sin utbildning. 

Du är välkommen att ringa oss på 0766-34 55 55 eller mejla info@saxakademin.se för att boka din Prova-på dag. Vi ser fram emot att få träffa dig!

Ansökan

Ansökan sker genom att fylla i ett formulär och då bifogar du även dina betyg, ditt cv och personliga brev. Ladda ner ansökningsblanketten, följ instruktionerna och låt oss hjälpa dig förverkliga din dröm om att bli frisör. 

Intervjun

Antagingen sker löpande och vi försöker svara på din ansökan inom 14 dagar där även detaljer följer angående eventuell intervju.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan nedan och Saxakademin kommer kontakta dig inom kort.

Är du redo att förverkliga dina frisördrömmar?
Välkommen att bli en av oss på Saxakademin!